top of page
Search
  • Writer's pictureBirli

Országos Rozé Teszt

Updated: Nov 15, 2018

Belekóstoltunk a rozékba.
Egy csendes keddi este, megkóstoltunk 18 rozét a borkedvelő barátokkal és kielemeztük, hogy melyik az a 3 bor ami nekünk ízlik és szívesen fogyasztanánk, leginkább nyáron / bár most egy darabig rozét biztos nem iszunk / A csapat nagy része nem borral foglalkozik, van építész, informatikus és hittan tanár is, tehát egy szép vegyes csapat, de azért szakmabeliek is jelen voltak, borász és sommelier személyében. Igazán izgalmas és vidám kóstoló volt. A borok becsomagolva érkeztek, nem volt koncepció a borsorban. 2015-2016 évjáratú, fahordós érlelésű, reduktív, szóval minden ami rozé. Az első körben 10 bor esett ki, majd a második fordulóban, a 8 legmagasabb pontszámot kapott borokat “kóstoltuk” újra. Tűkön ültünk , hogy vajon melyik borászathoz tartozik az a szép füstös, elegáns rozé bor. A 8 bor után, a 3 legmagasabb pontot összegyűjtött borokat vettük újra szájügyre. A kicsomagolás után, napvilágot látott a rejtély, az “est bora”, amelyik egyöntetűen a legmagasabb pontot kapta mindenkitől, hogy mi volt az???? HÁT EGY ST.Andrea Rózsa cuvée 2015-ből wow gyönyörű volt, nagyon szerettük.

A második helyezett is megérdemel pár gondolatot, Pálffy rozé cuvée 2016 zseniális, hibátlan egyensúly. Ez még kereskedelmi forgalomban van, ajánlom mindenkinek!!

A harmadik helyen Légli Rozé 2016, egy percig a Balaton körül keringtem mikor ezt megkóstoltam


Végezetül, a borok nagy része finom volt, de minket ezek fogtak meg legjobban. A fent kóstolt 18-ból, csak 3 volt olyan, amit “Pataki Úr” számlájára írtunk.

Díjnyertes: St.Andrea Rózsa 2015

Ha nagyon hideg, nagyon nem jó( 12-13 fok, a megfelelő hőmérséklet ) akkor gurulnak ki a gyümölcsök a “kamrából” . Érett illat amit a füstösség szépen megpuhít, tartalmas, közepes illatintenzitás, folyamatosan változik és nem írja felül a hordó, pedig nagyon ott van, szenzációs integráltság ezek együtt születtek a hordóval, az tuti.

ízben: A korty után rögtön egy kacsát rendelnék, azzal is olyan harmóniát alkotna mint a hordóval. EGY NAGY GASTRO BOR.

#rose #eger #egriborelmeny #egrirose

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page