top of page
Search
  • Writer's pictureBirli

Megérkezett a Csúcsra !

Aki mostanában kóstolgatta ezt a bort, igen nagy élmény "üthette meg" a lelkét.

 

2009 Csúcson lévő bor Egerből
Vincze Béla Mészhegy Syrah 2009 Egri Borélmény

Vincze Béla egyik nagy bora közé tudnám sorolni ezt a bort, ami most ért fel a csúcsra. De mi is ez a bor ? és honnan ?

Eger határában az Eged-hegytől délre a környezetéből van egy kiemelkedő domb, melynek magassága 332 méter. E különleges adottságai teszik alkalmassá a területet arra, hogy a borászat számára kiemelt termőhelyként művelésbe vonja. Dőlésszöge 10-15 % A hegy közepétől lefelé a kőzet puha, a borvidékre jellemző – a vulkáni hamuból kialakult- klasszikus riolittufa altalaj van és egyre több agyagbemosódás tapasztalható!

Telepítés éve : 2004 Syrahból 2.3ha van a mész-hegyen. 2006. évben az első évjárat kb 1 hordós tétel volt ( 300 liter  ) itt még az Arcanum borcsaládba tartozott. Aztán 2009.- ben ismét, itt már Mészhegy bio bor címkével került forgalomba. Az évjárat nagyon jó volt a borvidéken, igazi mély borok készültek. A bor 225 literes magyar tölgyfa M+ -os hordóban töltötte a fejlődése nagy részét ( 17 hónapot kb )   Nos, nézzük is a bort :)

Dekantálásra az üledék miatt van leginkább szükség. Szín: Érzékelni lehet, hogy itt egy erős szövet van, mintegy artériás vérzésre lehetne konkrétan a megjelenését hasonlítani. Illat: fekete cseresznye, áfonya, szegfűszeg, kávé, föld, eukaliptusz, közepes illat intenzitás jellemzi. Íz: erőteljes és gazdag ízvilág, szerencsére a sav épp annyi lendületet ad a bornak, hogy nem esik össze. Összbenyomás: különleges bor egyedi illatarzenállal. Itt az idő, hogy bekortyoljuk ezt az évjáratot és lapozzunk 2011-re.   ( ami szintén nagypályás bor) A borra 93/ 100 pontot gondolok.

Jó borozást az érintetteknek !:)


#egriborelmeny #bio #vinczebela #syrah #eger #meszhegy

70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page